Onderzoek naar verstrekking jodiumtabletten geeft positief beeld.
07.01.2016

In het voorjaar van 2013 zijn door Veiligheidsregio Zeeland en betrokken gemeenten jodiumtabletten huis aan huis verspreid onder inwoners die binnen een straal van tien kilometer van de kerncentrale Borssele wonen. Dit gebeurde via de campagne "Denk vooruit”. De distributie van de jodiumtabletten is positief ontvangen, de informatie en uitleg bij de jodiumtabletten duidelijk en geruststellend en bijna iedereen heeft de tabletten bewaard. 
 
 
Waarom campagne?

Vanaf 2010 konden inwoners jodiumtabletten ophalen bij hun gemeente. Niet iedereen deed dat. Om te zorgen dat iedereen in de leeftijd van 40 jaar en jonger de tabletten toch in huis heeft, werden ze toegestuurd. Huishoudens in het verspreidingsgebied ontvingen de jodiumtabletten met daarbij een brief, folder en handig bewaarzakje.
 
 
Waarom onderzoek?
 
In het voorjaar van 2013 zijn de jodiumtabletten verspreid in de gemeenten Bergen op Zoom, Borsele, Goes (’s-Heer Arendskerke), Hulst, Middelburg, Reimerswaal, Sluis (de kern Hoofdplaat), Roosendaal (Wouwse Plantage), Terneuzen (buitengebied bij de kern Biervliet), Vlissingen (de kernen Oost-Souburg en Ritthem en het deel van de stad Vlissingen) en Woensdrecht. Het onderzoek richtte zich op de gemeenten Borsele, Middelburg en Vlissingen. Met behulp van een enquête onder de doelgroep (volwassenen t/m 40 jaar en volwassenen (t/m 40 jaar) met thuiswonende kinderen) is de jodiumcampagne onderzocht.
 
De GGD Zeeland vraagt zich af wat mensen met de jodiumtabletten werkelijk doen en of de bijbehorende instructie wordt begrepen. Daarom heeft zij in 2014 onder een doelgroep van 4.000 mensen een onderzoek ingesteld met behulp van een enquête. Vragen waren o.a. of de distributie van de tabletten goed verlopen is, of iedereen de tabletten ook heeft ontvangen, of de informatievoorziening voldoende was en of de doelgroep weet wat zij moet doen in een acute fase van een grootschalig incident.
Het project is voor helft gesubsidieerd door de Academische Werkplaats CEPHIR in het kader van de Klein maar fijn projecten.
 
 
Achtergrond jodiumtabletten
 
De overheid onderscheidt drie zones bij een kernongeval, gemeten vanaf de plaats van incident:
 
- Evacuatiezone: tot +/- 5km. De bevolking wordt geëvacueerd.
- Jodiumprofylaxe-zone: tot +/- 15 km. Bewoners in dit gebied krijgen jodiumtabletten.
- Schuilzone: tot +/- 30 km. De bevolking moet binnenshuis blijven en deuren en
ramen gesloten houden.
 
Jodiumtabletten (kaliumjodide) bieden bescherming tegen radioactief jodium dat bij een
kernongeval kan vrijkomen. Radioactief jodium kan via de luchtwegen of via besmet voedsel
in het lichaam terechtkomen en op termijn schildklierkanker veroorzaken. Door de
schildklier tijdig met behulp van (niet radioactieve) jodiumtabletten te verzadigen wordt de
kans op schildklierkanker door blootstelling aan radioactief jodium gereduceerd.
Jodiumtabletten zijn nuttig voor kinderen en volwassenen van 40 jaar en jonger. Bij mensen
boven de 40 jaar is de kans op het krijgen van schildklierkanker door straling heel klein.
 
 
Meer informatie?
 
Voor meer informatie over risico’s in Zeeland, kijk op www.zeelandveilig.nl.
 
Het onderzoek vindt u hier.


Terug naar overzicht